Malmedy, De belgische Ardennen

Weinig steden in de Belgische Ardennen hebben zo'n bewogen geschiedenis als die van Malmedy. Tijdens de late middeleeuwen was deze prachtige stad al deel van het prinsbisdom Malmedy-Stavelot, waarna bij de opsplitsing van het prinsbisdom door de Fransen in 1795 de stad ingelijfd werd door Frankrijk. Na het Verdrag van Wenen in 1815 werd het hele kanton afgestaan aan Pruisen, waarna het deel uitmaakte van Duitsland. Het zou tot na de eerste wereldoorlog voordat Malmedy deel uitmaakte van België onder het Verdrag van Versailles.

Malmedy ontleent zijn naam aan de uitdrukking "a malo mundarium “ wat evenveel wilt zeggen als "plaats gezuiverd van het kwaad". Ondanks de vaak neutrale houding die de stad aannam in zijn geschiedenis, werd de stad sinds zijn ontstaan minstens 50 keer bezet door vijandelijke troepen en tweemaal met grond gelijk gemaakt. De laatste keren dat dit gebeurde, was tijdens de twee wereldoorlogen, waar de bewoners tijdens de eerste nog in een Duits uniform rondliepen en in de aanloop van de tweede moeite hadden om zich achter de Belgische zijde te scharen. Na een geforceerde inlijving door de Duitsers, werden veel inwoners naar het front gestuurd. Na een verschrikkelijke moord door de Duitse troepen op meer dan 70 ongewapende, gevangen genomen Amerikanen, namen de Amerikanen wraak door de stad plat te gooien met hun bommenwerpers.

 

Bezienswaardigheden in Malmedy

Ondanks de gruwelijke en bewogen geschiedenis, is Malmedy uitgegroeid tot een mooie en levendige stad, waar folklore en cultuur centraal staan. Doorheen de geschiedenis stond de stad al bekend om onder andere zijn leerlooierijen, katoennijverheid en -waar de stad het grootste deel van zijn welvaart vandaan haalde- de papiernijverheid. In het gerestaureerder klooster "Malmundarium" kan men op een verfrissende en interactieve manier kennismaken met het heden en verleden van de stad.

Net buiten de stad kan men Bougnez 44 bezoeken. Dit bijzondere museum gewijd aan de slag om de Ardennen verschilt van de meeste oorlogsmusea door de bezoeker in 16 "scenes" te plaatsen die het dagelijkse leven van de soldaten illustreren in één van de laatste grote slagen van de tweede wereldoorlog.

Malmedy heeft natuurlijk wel meer te bieden dan enkel krijgsgeschiedenis. De stad is bijzonder folkloristisch en laat geen feest onbenut om het uitgebreid te vieren. In het voorjaar zijn het carnaval en 'La nuit de Mai' (de meinacht, op de nacht van 30 april en 1 mei) bijzondere gebeurtenissen. La nuit de Mai is een nacht volledig gewijd aan de liefde. Door woorden en muziek trekken musici en zangers door de stad, waarbij ze vrienden en echtgenoten bezoeken. Bij het horen van een afgesproken signaal zingt de hele stad gelijktijdig hun liefdeslied, waarna ze nog even nablijven voor een hapje of een drankje en verder gaan naar het volgende huis om te wachten op het volgende signaal.

Het muzikale karakter van de stad toont zich ook jaarlijks tijdens de zomer met het muziekfestival Francofolies.
Motorsportfanaten kunnen meer hun gading buiten de stad vinden bij het circuit van Spa-Francorchamps, waar doorheen het jaar tal van motorsport activiteiten worden geörganiseerd, met als kroon het jaarlijkse Formule 1-spektakel waar mensen van alle continenten samenkomen om het te beleven. In de nabijgelegen dorpjes Stavelot en Masta zijn op de wegen nog sporen te vinden uit de tijd dat het circuit nog een straatcircuit was.

In het najaar zijn er nog tal van activiteiten te beleven in en rond Malmedy. Zo is er jaarlijks tijdens het derde weekend van september het Belgisch kampioenschap houthakken en tijdens de eindejaarsperiode is er een grote kerstmarkt met schaatbaan in de binnenstad. Het hele jaar door kan je ook terecht bij de watervallen van Coo, die vlakbij het stadje liggen en die naast één van de hoogste watervallen van België ook plaats biedt aan het pretpark Plopsa Coo, van Studio 100. De natuurlijke omgeving biedt ook de mogelijkheid tot natuurwandelingen met verschillende wandelroutes en watersport. Vakantiewoningen in Malmedy