Tips voor een geslaagde autovakantie

Omdat niet iedere bestemming geschikt is voor een vliegvakantie of het soms gewoonweg voordeliger is, zijn autovakanties nog steeds alomtegenwoordig. Net zoals iedere andere vorm van vakantie vergt een autovakantie ook een goede voorbereiding. Hieronder staan daarom enkele tips om met een gerust hart op met de auto op vakantie te trekken.

Veiligheid

Kijk na of er voldoende spanning op de autobanden staat. Een volle wagen met extra bagage vergt immers meer van de banden. Bij een te lage bandenspanning krijgt de auto een minder gunstige wegligging waardoor u het gevaar aanzienelijk vergroot.

Zorg er steeds voor (ook buiten de vakantie) dat alle vloeistoffen voor de juiste werking van de auto voldoende aangevuld zijn. Kijk het oliepeil voor het vertrek even na of laat het nakijken bij de garage. Ook de koelvloeistof en remvloeistof dienen voldoende aangevuld te zijn. Het kan nooit kwaad om een extra flesje olie en een fles water in de auto te bewaren om onverwachte tekorten te voorkomen.

In gebieden waar de temperaturen onder het vriespunt dalen, is het aangeraden antivries aann het waterreservoir toe te voegen. Kijk ook even na of alle attributen die standaard in de auto aanwezig dienen te zijn -zoals bijvoorbeeld een ijskrabber- ook daadwerkelijk in de auto liggen.

Bandenpech kan iedereen overkomen, maar in het buitenland is het vaak al wat moeilijker om hulp te vragen of om de lokale wegenhulp aan te spreken. Zorg er daarom steeds voor de autobanden in goede staat zijn en er steeds een reserveband met krik in de auto aanwezig zijn.

Neem de reservesleutels van de auto mee op vakantie. Bij verlies van de eerste set is het immers niet mogelijk om even de reserves thuis op te halen.


Gezondheid

Bij een lange autorit is het noodzakelijk om voldoende pauze te nemen voor beweging. Even de benen strekken en wat frisse lucht opnemen zorgt ook voor minder vermoeidheid na lange periodes. Plan bij een lange reis best ook een plaats om te overnachten. Vermoeid op de baan rijden is immers gevaarlijk voor uzelf, uw gezin en andere weggebrukers.

Neem steeds een fles water mee in de auto. Bij warm weer verliest het lichaam sneller vocht en om gezondheisproblemen en een gebrek aan alertheid te voorkomen, dient het vochtpeil steeds optimaal te zijn. Let er zeker dat kleine kinderen ten alle tijden voldoende drinken en op tijd naar het toilet kunnen.

Iedereen hoopt op een veilige vakantie, maar om het zekere voor het onzekere te nemeen, is het aangeraden om een EHBO-kit in de auto te hebben. Vul deze naast de standaard uitrusting (ontsmettingsmiddel, pleisters en windels) ook aan om te dienen als reisapotheek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een thermometer, insectenwerend middel, verzachtende middelen bij insectenbeten, middelen tegen reisziekte of diarree, een pincet, zonnecrème, enzovoort. Zorg er ook steeds voor dat deze kit altijd binnen handbereik is

Zorg er voor dat je goed uitgerust ben voor het vertrek. Probeer 's nachts rijden zoveel mogelijk te vermijden.


Op vakantie met kinderen

Een lange autorit maakt het voor kinderen al wat moeilijker om stil te zitten. Zorg daarom voor een zo comfortabel mogelijke autorit door bijvoorbeeld enkele kussens neer te leggen, zodat de kinderen af en toe hun zithouding kunnen aanpassen.

Zoals al bij veiligheid werd aangegeven, is het belangrijk om af en toe te stoppen om de benen te strekken. Bij een lange rit met kinderen, kan het wel prettig zijn om een langere pauze in te lassen of de reis op te delen met een bezoek aan een attractiepark, zodat iedereen zich even kan uitleven alvorens terug aan de lange rit te beginnen.

Bescherm niet enkel jezelf, maar ook de kinderen tegen de hitte en de zon. Smeer ze voldoende in met zonnebrandcrème (ook in de auto) en/of plaats zonnewering langs de ramen.

Een autorit kan al een stuk minder lang aanvoelen door een spel of wat muziek in de auto. Stimulerende woordspelletjes of reisvarianten van bordspelen kunnen al veel plezier brengen. Voor de reizigers die genoeg tijd hebben, kan het leuk zijn om een checklist voor te breiden waar de kinderen interessante bezienswaardigheden of dorpen en steden kunnen afstrepen tot aan de plaats van bestemming. Zo hebben ze zelf een idee hoelang de reis nog duurt en vliegt de tijd voorbij. Het kan ook nooit kwaad om ze te stimuleren met een beloning na een aantal 'doelstellingen'.

In het digitale tijdperk is het tegenwoordig al gemakkelijker om een draagbare dvd-speler of tablet mee te nemen met enkele films of spelletjes die je met één of meer personen kan spelen. Zoals ook thuis het geval zou zijn, is het belangrijk om dit ook met mate toe te staan.

Het is vooral belangrijk om voldoende afwisseling te voorzien. Tussen de reisspelletjes en het digitale tijdverdrijf in, is het nooit een slecht idee om enkele boeken en/of strips in de auto te hebben, zodat de kinderen naar eigen smaak en tempo wat te lezen hebben. Lezen is niet alleen boeiend en stimuleren voor de fantasie, maar werkt ook kalmerend.


Onderweg

Plan de route zorgvuldig voor het vertrek. Bestudeer de omgeving waar je langs zal rijden voor mogelijke omlegingen. Bij gebruik van een gps is het aangeraden om na te kijken of alle weginformatie en kaarten up to date zijn. Vergeet bij gebruik van een gps zeker niet een autolader mee te nemen.

 

Let bij het plannen van de route ook op het tijdstip van vertrek. Probeer zoveel mogelijk de drukte te vermijden door vroeg te vertrekken en de reisplanning af te stemmen op mogelijke knooppunten om de spits te ontwijken. Het is afgeraden het vertrek te plannen op de drukste vakantiedagen.

Na het plannen van de route kan het zeker geen kwaad om na te kijken voor welke landen vignetten vereist zijn en waar men tol vraagt. Zorg steeds voor voldoende cash geld in auto om aan te tol te voldoen.

Bespaar tijd en geld door drank en frisse tussendoortjes mee te nemen in een koelbox of koeltas. Zo vermijd u de hoge prijzen die tankstations en winkels langs de snelweg durven aan te rekenen

Controleer voor het vertrek of alle verzekeringen in orde zijn. Sommige autopechverzekeringen dekken ook autopech binnen de grenzen van Europa. Een goede verzekering is daarom onmisbaar. Neem voor de zekerheid een kopie mee van alle belangrijke documenten. (rijbewijs, paspoort, ...)

 

Heb jij nog vakantietips die ik vergeten ben.. geef even een seintje hieronder.