Lissabon: hoofdstad van Portugal bezienswaardigheden

Lissabon is gebouwd aan de westelijke grens van Europa, op de oevers van de Taag, als een poort naar de oceaan. Lissabon is de verbinding tussen de de zee en het vasteland van en de brug tussen twee continenten: Europa en Amerika. Lissabon hebergt prachtige historische gebouwen, vele onder hen liggen aan het water, de "Torre di belém" bijvoorbeeld staat aan de monding van de Taag en werd gebouwd tussen 1515 en 1520. De schitterende Torre di Belém is het symbool van de stad. Architectuur en een rijk verleden maken van Lissabon een stad boordenvol bezienswaardigheden en toeristische trekplijsters.

De langste brug van Europa
De rijke geschiedenis van Lissabon werd aangevuld met adembenemende moderne bouwerken zoals de naar "vasco da Gamma" genoemde toren en brug. De brug is maar liefst 17.2 km lang en mag zich tot de langste brug van Europa kronen. De Toren is met zijn 145m het hoogste gebouw in Lisabon.

Lisbon een authentieke sfeer
Het havengebied werd volledig gerenoveerd en musea's werden uitgebreid. Toch zijn de architecten erin geslaagd de authentieke sfeer van Lissabon te behouden. Het is een aanrader om de stad te ontdekken en er te genieten van het uitzicht met de ouderwetse trams die door de kronkelende nauwe straatjes van de wijk Alfana rijden. In Alfana lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. De bewoners hebben er alle tijd van de wereld en als dat niet zo is, dan zorgen ze daar zelf wel voor. Deze typische wijk is één van de oudste van Lissabon. Voor buitenstaanders lijkt het stadsdeel "Alfama" op een doolhof.

Santa justa lift
Met de Santa justa lift van zes verdiepingen kunnen in totaal 50 personen per keer van de benedenstad naar de hogergelegen Carmokerk in de Bairo Alto vervoerd worden. Zo kan u de verbinding van de handelsgebied en het culturele van de stad ontdekken, ook de 'lage stad' en de 'hoge stad' genoemd.

Sâo Pedro de Alcantara
Op Sâo Pedro de Alcântara kan u een wandeling maken met prachtig uitzicht op de burcht Castelo de Sâo Jorge. Via de antiekwinkels kan u naar het plein Principe Real wandelen. Dit gedeelte van de stad word door de inwoners de 'zevende heuvel' genoemd. De architectuur van dit stadsgedeelte verraadt de invloed van de romantiek, ook de botanische tuin van de academie voor wetenschap is een bezoek waard.

Aquaduct
Het aquaduct werd tussen 1729 en 1748 aangelegd. Een bouwwerk is in totaal 58 km. lang. Het spectaculairste gedeelte ervan is 941m. lang.

Rossioplein
Het Rossioplein is het hart van de stad. Het nationale theater domineert het plein dat naar koning Pedro IV genoemd is. In de volksmond heet het plein 'Rossio'.

Carmokerk
Vlakbij het Rossioplein in Portugal, vind u de Carmokerk, deze werd in 1755 door een aardbeving bijna volledig verwoest. Tegenwoordig is in de reüne het archeologisch museum gevestigd.

Terrein van de expo '98
Het grootste zee aquarium ter wereld is één van de belangrijkste attracties van Lissabon. Het is gelegen aan de noordkant van de stad in de wijk Moscavide aan de Taag. Ook het rijtuigmuseum, het klooster Jerónimos en het monument voor de ontdekkers 'Pradâo dos Descobrimentos' liggen in de buurt van de Taag en de Torre de Belèm.

Het uitgaansleven in Lissabon komt in de weekends tegen middernacht goed op gang. Wie op zoek is naar romantiek kan bij zonsondergang op de vestiging Säo Jorge of vanop de banken in Santa Luzia genieten van een schitterend uitzicht. Op zondagmorgen zijn de meeste musea gratis toegangkelijk. Voor het openbaar vervoer zijn er toeristenkaarten te koop van één tot zeven dagen.

Dit waren enkele van de vele trekplijsters in Lissabon (Portugal)

(foto's: FlickR)