Vergeet je kids ID niet aan te vragen!

Kids id aanvragen

Wie er deze zomer met de kinderen het vliegtuig neemt om op vakantie te vertrekken kan maar beter zorgen dat ze tijdig een Kids- ID aanvragen voor de kinderen die nog geen 12 jaar zijn. De Kids- ID vervangt het kleine witte pasje van vroeger. De Kids-ID is geldig voor reizen binnen Europa.

Wie dit nog niet aangevraagd heeft en toch op korte termijn op vakantie vertrekt kan best zo snel mogelijk de aanvraag indienen, de aanvraag neemt drie weken in beslag. Er is de mogelijkheid om via een spoedprocedure een Kids-ID aan te vragen maar deze is veel duurder.

Om de Kids-ID aan te vragen op het gemeentehuis moet U het ouderlijk gezag uitoefenen, het kind meenemen naar het gemeentehuis en een recente pasfoto van het kind meenemen. De Kids-ID blijft drie jaar geldig.
Er is geen mogelijkheid om zonder de Kids-ID toch het vliegtuig te nemen, de politiemensen aan de paspoortcontrole in de luchthaven moeten de mensen zwaar teleurgesteld terug huiswaards sturen. Er is geen enkele luchtvaartmaatschappij die kinderen zonder Kids-ID of internationaal paspoort mag toelaten op een vlucht. Een internationaal paspoort blijft vijf jaar geldig en de aanvraag van een reispas duurt in principe 5 tot 7 werkdagen.
Ook voor reizen met de auto binnen Europa moet een kind een Kids-ID hebben!!!

Ben je je identiteitskaart verloren of is deze gestolen net voor je op vakantie vertrekt, ga dan onmiddellijk naar de dienst bevolking van je gemeente, deze zullen je doorverwijzen naar de bevoegde dienst van de provincie. Je moet ook aangifte gaan doen bij de politie en neem dan die pasfoto's mee zodat de spoedprocedure kan opgestart worden en je alsnog tijdig over de nodige documenten beschikt. De spoedprocedure neemt in principe 5 werkdagen in beslag maar vraag dit zeker na op de dienst bevolking van je gemeente. Er is ook nog een 24u procedure maar deze is zeer duur!

Het is dus aan te raden om tijdig alle nodige documenten aan te vragen en deze goed te bewaren!
Ben je je idenditeitskaart verloren op vakantie; Bel Doc Stop gratis: 00800 2123 2123 dit nummer is een internationaal gratis nummer voor Belgische identiteitskaarten en Internationale reispassen uitgegeven door Belgiƫ. Noteer het nummer van Doc Stop ook ergens anders dan in je portefeuille zodat je dit zeker bij de hand hebt indien je het nodig zou hebben op vakantie!